Grundlæggende om søvn og den fælles faglige forståelse
Hvilke børn (aldersgrupper) sover hos os? Hvorfor?
Trætte børn skal have lov til at sove, og børn som ikke er trætte, skal have mulighed for pædagogisk aktivitet. For at kunne trives, udvikle sig og lære, er det vigtigt at være frisk og udhvilet for at kunne fungere og trives i institutionen.
De yngste børn i børnehaven tilbydes søvn/hvile i samråd med forældre, og ud fra et fagligt skøn fra det pædagogiske personale. Især i overgangen fra vuggestue til børnehave har vi fokus på dialogen med forældre om børnenes søvnbehov. Blandt andet om, at børn, der ellers var holdt op med at sove i vuggestuen, kan få brug for i en periode at komme ind at hvile, da aktivitetsniveauet som udgangspunkt er højere i børnehaven. Når børn udfases af søvnen, sker dette selvfølgelig også i løbende dialog med forældre. Udover tilbuddet om søvn/hvile til børnehavens yngste, er det selvfølgelig også muligt for ældre børn at komme til at sove/hvile, eksempelvis hvis forældrene formidler, at deres barn har været vågen siden kl. 5.
Hvor ofte et barn sover, i løbet af en dag og hvor længe det sover, afhænger af barnets behov for søvn, dets alder eller af institutionens rutiner? Vækker vi børn? Hvorfor/Hvorfor ikke?
Vi vækker som udgangspunkt ikke børnene når de sover. Vi er dog åbne overfor særlige hensyn i forhold til det enkelte barn.
Når jeres barn starter i vuggestuen har I som familie skabt nogle gode forudsigelige rutiner, hvor barnet sover og spiser på faste tidspunkter. Jeres viden om hvornår jeres barn er vågnet eller normalt sover er meget vigtige, men betyder ikke at vi nødvendigvis putter jeres barn på samme tidspunkt som det ville sove hjemme. Det vil være de pædagogiske medarbejders vurdering udfra det jeres barn viser os. Bliver jeres barn træt vil det altid blive puttet til at sove, men vi putter ikke børn der ikke er trætte.
Dagene er anderledes når man går i vuggestue end når man er hjemme, der sker meget hele tiden og der er mange venner man kan lege med. Vi skal sikre barnets muligheder for at være en del af fællesskabet, samt mulighed for at deltage i aktiviteter med jævnaldrene. I vuggestuen sover de yngste 2 gange; formiddag og eftermiddag, senere hen tilpasser vi deres søvn til at primært sove mellem 12 og 14. De sover i et krybberum hvor der køligt og mørkt. Vi har krybber og sengetøj. Da børnehaven altid er udenfor i samme tidsrum, vil der kunne høres børne snak og leg tæt på.
Nogen gange kan det være en god ide når jeres barn køres ind at det er jeres eget private sengetøj der kommer om dynen, det skaber tryghed at det er en duft barnet kender hjemmefra.
Vi er meget optaget af at børnene kan finde ro og falde i søvn selv, det er en god og vigtig kompetence at have. Der er altid en voksen til at holde i hånd i lidt tid eller være tæt på, men det er vigtigt at vi sammen tager ansvar for at jeres barn lærer at kunne finde ro og falde i søvn på en god måde.
Når børnene bliver 2 år kommer de ind og ligge på en madras, da de ikke længere må ligge i sele efter de er blevet 2 år. Det tager altid lidt tid for børnene at vænne sig til da de nu ligger på en madras uden sele og ikke nødvendigvis med en voksne ved sig. Det er ikke altid at det lykkedes at de falder i søvn, når dette sker kommer de op igen for at lege.
I børnehaven aftaler vi i samråd med forældrene, om børnene skal sove.
Når man starter i børnehave er det normalt at flere til at starte med får en lille lur. De ligger sammen med de vuggestue børn der ligger indenfor på madras. Falder de ikke i søvn indenfor rimelig tid kommer de op igen og kommer ud på legepladsen.
Ovenstående er taget fra klynge IBA´s retningslinjer for søvn.